Slagter Sørensens Mad & Sundheds blog Blogindlæg Det stegte flæsk og smørrebrødet kæmpede om Danmarks nationalspise

Det stegte flæsk og smørrebrødet kæmpede om Danmarks nationalspise

At den danske nationalret er stegt flæsk med persillesovs med kartofler og rødbeder er ganske enkelt uforståeligt. At man i det hele taget kan finde på at foreslå stegt flæsk med persillesovs som nationalspise er pinligt, og det fortæller blot, at de, som gjorde det, ikke har særlig meget styr på den danske madhistorie. De danske, professionelle madanmeldere foreslog samstemmigt, at det skulle være smørrebrødet, som skulle være Danmarks nationalspise. Hvis man er på udkig efter en frokost i Aarhus eller omegn, kan det anbefales at bruge den her spise- og madguide i Aarhus.

 

 

Det danske smørrebrød er unikt

Ingen andre lande har smørrebrødet som deres nationalspise, og da det stammer fra Danmark, vil det være mere end almindelig oplagt at vælge det som nationalret. Men det er ikke tilfældet. Grunden vides ikke, udover at man lader politikerne afgøre det, og ikke dem som ved noget om mad og madhistorie. Det var daværende fødevareminister, Dan Jørgensen (S), som i 2014 fandt på at finde Danmarks nationalret. Det var i 2014, det skete. Fordelingen af stemmerne i finalen var således:

 

  1. Stegt flæsk, 27.893 stemmer
  2. Smørrebrød,17.041 stemmer
  3. Hakkebøf, 7.625 stemmer
  4. Karbonader, 3.406 stemmer
  5. Brændende kærlighed, 2.423 stemmer
  6. Æbleflæsk, 2.276 stemmer
  7. Stegte sild, 2.113 stemmer
  8. Svinekotelet, 486 stemmer

 

 

Den daværende kåring af Danmarks Nationalret kostede samlet 1,22 mio. kroner, før Dan Jørgensen efter en afstemning havde kåret stegt flæsk med persillesovs som Danmarks nationalret. Sådan er det, og uanset hvad man må mene om forløbet og resultatet, så er den stegte flæsk det, som kendetegner danskerne madsmag set med udenlandske øjne.

 

 

Dansk frokost og smørrebrød hænger sammen i Aarhus

I dag er frokost mange ting, og den kan i princippet indeholde alt. Men i Danmark er smørrebrødet som regel noget, alle kan lide, og det samler folk. Valgmulighederne er mange, og der er noget for enhver smag. Hvis man er i Aarhus, så tjek lige guiden Smørrebrød i Aarhus ud her. Den har samlet alle dem, som laver smørrebrød i Smilets By.

 

Men det kan være svært at se, hvilken type smørrebrød, de forskellige steder i byen laver. Er det håndmadder, traditionel smørrebrød, de moderne stykker, eller er det de eksperimenterende stykker lavet af topkokke. Det bedste råd er, at se på de billeder, der findes af maden fra de forskellige steder, som laver smørrebrød – og eventuelt prisniveauet. Det giver en god rettesnor på, hvor vi er henne på skalaen.

 

 

Smørrebrød spiser man ikke om aftenen – underligt

Det pudsige ved smørrebrød er, at det oftest er til frokost, den spises – især i provinsen. Dermed er der kun ganske få steder i Århus, som laver smørrebrød til aften. Det er synd og skam, men måske kommer det med byens vækst. I hovedstaden er der en del restauranter og caféer, som har smørrebrød til sent ud på aftenen.

Related Posts