En god, gammeldags sund og varieret kost

Hvis man går bare en lille smule op i kost, sundhed og måske endda ernæring i disse tider, kan man dårligt undgå at støde på horden af argumenter for, at vi skal skære kraftigt ned på – eller helt udelade – mængden af kød i vores kost.

Tidens klart mest fremtrædende årsag til dette er klimabelastningen, fordi kødproduktionen som du måske ved koster en hel del ressourcer og ikke mindst plads, som kunne have været brugt til andre klimavenlige formål. Og det skal vi naturligvis ikke sidde her og lege klimabenægtere over, for det er der vist for overvældende beviser for.

Men man kan til gengæld godt mane til en sund og balanceret kost, som af og til kan indeholde både kød, bælgfrugter og alverdens slags komponenter. Alting med måde, siger vi jo.

Så hvis du sidder med en fornemmelse af, at du sagtens kunne tåle en kort og letsindig tekst med generel inspiration til, hvordan dit kulinariske liv kunne tage sig ud – så læs meget gerne med.

Retter

Det er klart, at hvis du skal score topkarakter hos en diætist, som måske ovenikøbet orienterer sig intensivt i et bæredygtighedsperspektiv, er retter med kikærter, hvide bønner og bulgur nok den rette vej at gå i stedet for at lave chili con carne hver anden dag. Men så hysteriske er vi ikke (endnu).

Kan du huske, dengang det var lovligt at servere kylling i et ildfast fad med ris, kokos og ananas? Den er god nok – det måtte man godt. Og endda også til sine børn. Spørg til side, det er faktisk en ganske udmærket ret, som der nok ikke bliver spist så meget af længere. Lidt på samme måde som forloren skildpadde. Der er ikke rigtig gang i den længere.

Det er der til gengæld i laks og flere slags fisk generelt, selvom det kan være lidt pebret at servere til 4 sultne maver.

Laks er til gengæld hamrende sundt, og det smager helt vildt godt. En klassisk ret med laks består desuden af kartofler og en hollandaisesovs. Så er der næsten garanti for, at man falder i søvn med et smil på læben. Fordelen ved laks er også i denne sammenhæng, at det kan laves i ovnen. Så skal du ikke stå og svede ind over panden og risikere at blive brændt af det varme smør. Laks i ovn er derfor en ultimativ anbefaling herfra.

Derudover er vi nødt til at slå et propert slag for gode, gammeldags frikadeller. Ikke med noget spidskål, gulerødder, glutenfri mel eller andre moderne påfund. Bare dejlige og almindelige frikadeller, som man ved, hvad er. Der kan vi igen snakke om at gå i seng med et bredt smil.

Velbekomme!

Related Posts