De færreste danskere overvejer nok hvor deres vanilje kommer fra. Til gengæld fik mange danskere nok et mindre chik, da de pludseligt skulle betale omkring 60 kr. for en vaniljestang tilbage i 2017
Hvorfor steg prisen på vanilje?
Tilbage i 2017 steg prisen på vanilje pludselig i vejret, en periode hvor den faktisk var dyrere end sølv, og selv ismagere som Hansen Is blev tvunget til at droppe brugen af ægte vanilje i deres is.
Årsagen til den enorme prisstigning var dog ikke vaniljedyrkernes grådighed, men derimod cyklonen, der ødelagde de fleste orkideer, der dyrkede vanilje, så udbuddet var meget lavt gennem årene, indtil nye vaniljeorkideer så ud til at vokse.
Der blev blandt andet brugt vaniljestænger. I parfumer og andre produkter er der derfor større efterspørgsel på vanilje, end markedet leverer, hvorfor priserne er steget med hundredvis af procent. Faktisk er priserne steget så hurtigt, at plyndringsproblemet på vaniljefarme er så alvorligt, at nogle fattige landmænd er tvunget til at sove på deres marker i månederne op til høsten, og desværre bliver flere landmænd dræbt for dette.
Vaniljens historie
Vaniljen vokser på en orkide. Der findes over 25.000 forskellige orkide arter i verden, men kun vanilje orkideen (PLANIFOLIA ‘VANILLEAE/VANILLOIDEAE’) har en frugt med en kommerciel værdi.
Vanilje kommer oprindeligt fra Mexico og bruges til at lave varm kakao. Men på 1.600-1.800 år begyndte forskellige opdagelsesrejsende at bringe planter hjem. De kunne dog ikke få det til at bære frugt, fordi bestøvning kræver en helt speciel slags bi, som kun findes i Mexico.
I 1841, på øen Reunion (tidligere kendt som “Bourbon”) ud for Madagaskars kyst, fandt Edmond Albius, en 12-årig forældreløs, endelig en løsning på sit problem. Han fandt ud af, at når en orkidé blomstrer, kan du manuelt bestøve den. Denne 12-årige slavedreng er årsagen til, at 70-80% af vaniljen kommer fra Madagaskar, og “Borubon vanilje” er betegnelsen for Madagaskar vanilje.
I dag skal hver blomst fortsat håndbestøves, hvilket er en af grundene til, at man ikke kun producerer vanilje i Europa eller andre vestlige lande.
Nogle stedsegrønne bønner vokser efter bestøvning og plukkes, når de er modne. Herefter skal de modnes i 3-4 måneder, 3 gange om dagen i solen, og hver vaniljestang skal efterses og masseres let.
Til sidst sorteres vaniljestængerne efter størrelse og farve, og deres vanillinindhold.
Vanilje og økonomien bag
Selvom mange danskere er chokerede over den høje pris på vanilje, er det kun omkring 100 dollars. 50 ører – 1 kr. for vaniljebonden. En almindelig vaniljebonde tjener ca. Hans familie betaler 3.000 kr. om året, lige nok til at dække taget over hovedet og mad på bordet. Det betyder, at der ofte ikke er penge til at gå i skole eller til at investere i produktionen, og en dårlig høst på et år kan betyde, at basale fornødenheder ikke længere kan købes.
Hos Vaniljen.dk sælger vi kun økologisk og fair trade vanilje, og det gør vi for at sikre, at landmændene får mere retfærdigt betalt for deres vanilje. Prisen, vi betaler for vanilje, betyder faktisk, at de landmænd, der leverer den til os, kan få ca. Deres vanilje koster dobbelt så meget, hvilket betyder, at de får en rimelig løn at leve for, men også penge til at sende deres børn i skole. Samtidig arbejder vi også sammen med lokale ngo’er om at bygge skoler og andre måder at hjælpe lokalbefolkningen på deres egen måde.